Heylen vastgoed HYC

Herentals Ijshockey Club

Zondagavond stond Herentals na de nipte nederlaag op vrijdag met penaltyshots opnieuw oog in oog met het Duitse Neuwied.  De rekenmachine kon thuis gelaten worden,  bij winst staat dinsdag de derde en beslissende wedstrijd op het programma, bij verlies zit het seizoen van HYC erop.

Herentals had de les goed begrepen want twintig seconden na de eerste face off kwam Vasilyev al aan schieten toe, Morgan kon via de rebound net niet scoren.   Neuwied reageerde via een poging van Sperling maar hij mikte te centraal op doel.  De partij ging goed heen en weer, zo konden we voor de thuisploeg schoten noteren van De Ceuster en Cuylen terwijl Rieger voor de bezoekers aan het kanon stond.   De grootste kans kwam er halfweg de eerste periode voor Cuylen die een open shot kreeg maar de puck bleef net voor de doellijn liggen.  Neuwied kreeg een powerplay en daarin kreeg Smith teveel ruimte die daar dankbaar gebruik van maakte en de 0-1 voorbij Masters schoot.  Het scheelde niet veel of die voorsprong werd verdubbeld maar Wasser geraakte oog in oog met Masters niet voorbij het Herentalse sluitstuk.  Twee minuten voor het einde van de eerste periode kreeg Niskanen eerst nog een unieke kans om de bordjes in evenwicht te hangen maar Roope miste de open kans.   De Fin maakte zijn misser onmiddellijk nadien goed door in een powerplay situatie van kortbij binnen te tikken.  We gingen rusten met een 1-1 stand op het bord.

In de aanvangsminuten van periode twee kreeg Herentals een lichte straf tegen maar toonde zich in ondertal de gevaarlijkste ploeg.  Vasilyev bood Coolen een goal op een schoteltje aan maar Ben kon zijn schot net niet genoeg richten.  Moons viseerde voor HYC nog het doelkader en een pegel van Morgan ging nipt voorlangs.  De Duitsers herstelden dan het evenwicht en kenden een betere periode.  Masters moest zijn klasse tonen op pogingen van Wasser, Anton en Schlicht.  Vooral bij het laatste shot van Anton smeet Masters zijn hele lichaam in de strijd om de puck te neutraliseren.   Herentals nam het commando dan weer over en dreigde via De Ceuster, Morgan en Cuylaerts wiens schot met een beenveeg van de doellijn werd gekeerd door doelman Guryca.  Vijf minuten voor het einde van periode twee stond Wasser op de goede plek om de puck hoog in doel te schieten en Neuwied opnieuw op voorsprong te brengen.  Gelukkig kreeg HYC direct nadien een dubbele powerplay situatie en in een 5 on 3 wist Niskanen al snel de gelijkmaker te netten.  Herentals duwde door en Guryca moest alles uit de kast halen om een zwaar schot van Vasilyev te keren.  Alexander scoorde een halve minuut later toch zijn goaltje, al vallend in de draai wist hij HYC een eerste keer op voorsprong te brengen.  Neuwied perste er nog een klein slotoffensiefje uit en op twee seconden voor het verstrijken van de tweede periode wist Magee met een lage schuiver Masters te verschalken.  Net na het buzzer ontstond er nog een klein akkefietje aan de Duitse bank waardoor Herentals de derde periode moest aanvatten met een penalty van 2 minuten.

Dat zou de rood-witten nog zuur opbreken want met een mannetje meer op het ijs kon Wasser eerst een reuzenkans niet afmaken maar Rajala scoorde wel na een mooi uitgespeelde aanval van Neuwied.  Herentals wist wat het moest doen, het had maar één optie en ging nadrukkelijker in de aanval spelen.  Morgan, Cuylen en Goris stonden allen aan het kanon maar de Duitse goalie gaf geen kick.  We spelen 8 minuten in periode drie wanneer Mitch Morgan van in het eigen verdedigingsvak als een supersonische raket naar voren schaatst en Guryca heerlijk het nakijken geeft, 4-4.   Het bleef opletten voor de Duitste tegenprikken waardoor Masters een prima redding nodig had op een listige poging van Etzel.  Halfweg de derde periode klom HYC opnieuw op voorsprong wanneer Vasilyev op de juiste plaats stond en de puck netjes achter de bezoekende goalie dropte.   Coolen werd even later het straatje ingestuurd maar Ben kwam millimeters te kort om Herentals op een dubbele voorsprong te brengen.  Gelukkig viel die goal 3 minuten voor het einde wel via opnieuw Morgan die een ijzersterke wedstrijd zag beloond worden met de 6-4, tevens de eindstand.

Het heeft bloed, zweet en tranen gekost maar Herentals heeft die belangrijke derde wedstrijd nu dinsdag in Neuwied uit de brand kunnen slepen.  Twee ploegen die erg aan elkaar gewaagd zijn dus ook midden in de week kan rood-wit uw steun heel hard gebruiken.  Dat niet alleen Herentals en Neuwied aan elkaar gewaagd zijn bewijzen de andere uitslagen in de kwartfinales.  Drie van de vier wedstrijden worden pas beslist in een derde partij.  Enkel Den Haag was in twee wedstrijden sterker dan Leuven en laat net dat de tegenstander in de halve finale zijn van wie dinsdag de beslissende wedstrijd wint tussen Neuwied en Herentals.