Heylen vastgoed HYC

Herentals Ijshockey Club

Betwistbare penaltyshots laten HYC met één puntje terugkeren uit Diez

HYC Herentals opende 2024 met een verplaatsing naar Diez, een tripje van dik 300 kilometer op een
vrijdagavond. En natuurlijk ook niet de minste tegenstander maar wel één waar HYC een goed
rapport tegen kon voorleggen. In de Benecup werd er nipt gewonnen in Diez terwijl Herentals in de
thuiswedstrijd na overtime aan het langste eind trok.

De bezoekers namen de beste start via Vasilyev die de puck kon terugleggen op zijn maatje Niskanen
maar de matchwinnaar tegen Geleen had zijn vizier nog niet scherp genoeg afgesteld. Dat van
Morgan stond even later beter afgesteld maar Mitch vond de lokale doelman op zijn weg. Na vijf
minuten begon Diez beter in de wedstrijd te komen en kon een eerste keer dreigen via Firsanov. De
Duitsers vonden één verwittiging genoeg om genadeloos toe te slaan. Slecht wegwerken van de
puck brak HYC heel zuur op, Kurth bracht de thuisploeg al snel op voorsprong. Rood-wit leek even
aangeslagen want niet veel later kon Fuss een open doelkans niet benutten. HYC dreigde nog even
via een schotje van Van Reeth maar aan de overkant rinkelde de kassa wel. Reuner kreeg veel te veel
vrijheid en kon een rebound onder Masters tegen de netten schieten, 2-0. En bijna werd het nog
erger wanneer Lademann een 100% kans door Masters gekeerd zag worden. Herentals werd dan
een beetje geholpen door het “lot” en mocht de laatste minuten na twee Duitse straffen met
anderhalve minuut met 5 tegen 3 spelen. Goris en Moons konden aanvankelijk niet scoren maar
Morgan deed dat op assist van Vasilyev wel, 2-1. De laatste kans kwam nog op naam van Coolen
maar Ben kon de assist van De Ceuster niet afwerken.

De tweede periode begon met een powerplay voor Herentals maar zowel Morgan als Cuylen konden
niet profiteren van de overtal situatie. HYC drukte Diez terug en Gentry dwong doelman Kapicak tot
een knappe redding. Na goed vijf minuten wonnen de bezoekers een face off en werd er direct op
doel geschoten, de thuisgoalie loste het schot en HYC was er als de kippen bij om de gelijkmaker
binnen te duwen. Nauwelijks tien seconden later klom Herentals zowaar op voorsprong. Morgan
zag een lage schuiver tussen en achter Kapicak in doel verdwijnen. Halfweg de tweede periode
moest Goris voor 4 minuten gaan brommen, twee minuten na een Interference en twee bijkomende
minuten omdat Emiel zijn ongenoegen liet blijken. Normaal is Diez superdodelijk op hun powerplay
maar Herentals slaagde er 3 minuten en 55 seconden in om geen enkele doelpoging van de
thuisploeg toe te laten. Dit mag gerust één van de beste penaltykills van de afgelopen jaren
genoemd worden. Herentals had nog genoeg energie in de tank zitten om zelf ten aanval te trekken
maar zowel Moons als Vasilyev konden de score niet uitdiepen. Tussendoor kon enkel Koenig een
lokale poging laten optekenen. HYC daarentegen liet nog enkele goede kansen onbenut, onder
andere Niskanen en Goris vonden doelman Kapicak op hun weg en twee schoten van Cuylen stierven
op een bos aan verdedigende benen. Herentals sloot een erg sterke tweede periode af met een 2-3
voorsprong.

Ander beeld in het begin van de derde periode. Diez was feller in de duels, had meer drang naar
voren en dat leverde al heel snel de gelijkmaker van Firsanov op. Herentals liet zich niet onbetuigd
en kon al snel een antwoord bieden via een 2 on 1 uitbraak van Vasilyev en Morgan maar doelman
Kapicak had een wereldsave in huis op de poging van Mitch. Onmiddellijk een antwoord van de

Duitsers via Fuss maar ook hier hoorde de redding van Masters in de categorie “buitenaards”. De
wedstrijd ging deze periode goed over en weer met kansen voor beide ploegen. Lademann en Kurth
voor de thuisploeg, Vasilyev en Goris voor Herentals. Met nog 40 seconden op de klok kreeg HYC
dan een mooie kans om alsnog de winst binnen te behalen met een powerplay situatie. In de
reguliere speeltijd kreeg Morgan één kans maar doelman Kapicak stond erg sterk te keepen.

Overtime dan maar weer. De minuut extra met een mannetje meer op het ijs leverde ook nu voor
Herentals geen doelpunt op. Aan de overkant moest ook Masters enkele keren knap tussenkomen
om een zege van Diez te verijdelen. In de allerlaatste seconden van de overtime kon Goris alleen op
de Duitse goalie afstormen maar scoren lukte jammer genoeg niet waardoor opnieuw shootouts
beslissing moest brengen. In tegenstelling tot de shootouts van vorige week viel de dobbelsteen nu
de andere kant op met een zuur randje eraan. Bij de eerste poging van Vasilyev duwde Kapicak de
goal weg al dan niet voor de effectieve redding. Ontsteltenis bij Alexander die het nog bekocht met
een straf. Diez toonde zich verder erg sterk in deze shootouts en miste slecht 1x waardoor Herentals
met 1 puntje achterblijft. Jammer, want er zat absoluut veel meer in. Zondag wacht met een
thuiswedstrijd tegen Luik opnieuw een wedstrijd op het scherpst van de snee. Supporters op post !

Verslag: Kurt van Leemput