Heylen vastgoed HYC

Herentals Ijshockey Club

HYC één wedstrijd verwijderd van Frozen Final

HYC trok op vrijdagavond naar de Mechelen Golden Sharks voor zijn vierde wedstrijd in één week
tijd. Ondanks de fysieke slijtageslag en het mislopen van het finaleticket voor de Benecup moest
Herentals er in deze wedstrijd al meteen staan. In drie (of hopelijk twee) wedstrijden de betere zijn
van Mechelen zou betekenen dat het dit seizoen opnieuw de “Frozen Final” speelt, toch één van de
hoofddoelen van HYC. In deze eerste partij kon rood-wit wel niet rekenen op de diensten van
sterkhouder Mitch Morgan die met een schouderblessure verstek moest geven. Bij de thuisploeg
stond de nieuwe aanwinst en importdoelman Lindroos meteen tussen de palen.

De uitgeruste Sharks namen de beste start met een poging van Adriaenssens die op Masters besloot.
De HYC motor stond nog op ralenti te draaien want op een eigen powerplay slikte HYC bijna de
eerste tegentreffer maar Egle kon een 2 tegen 1 niet afwerken. Luttele seconden later kreeg
Baranovskis een dot van een kans na slecht uitverdedigen langs HYC kant maar ook deze keer had
Masters het laatste woord. Toch klom Mechelen op voorsprong via ex-HYC speler Cas Staps, zeker
niet onverdiend. Herentals probeerde dan toch even het gaspedaal in te drukken maar erg
overtuigend was het allemaal niet. Voor de eerste echte HYC kans was het maar liefst een kwartier
wachten wanneer De Ceuster en niet veel later Vasilyev doelman Lindroos konden bedreigen. Het
laatste wapenfeit in een zeer slappe HYC helft was nog voor de thuisploeg waar Gyesbreghs met een
raket de puck tegen het kader liet ontploffen. Rusten geblazen met een verdiende 1-0 voorsprong
voor de Sharks.

Die rust had Herentals blijkbaar erg goed gedaan want het begon als een komeet aan die tweede
periode. Reeds in de eerste minuut testte Niskanen of de handschoenen van Lindroos van goeie
makelij waren. Coolen volgde twintig seconden later het voorbeeld van zijn spitsbroertje. Het bleef
kansen regenen voor rood-wit, de grootste was nog voor Cuylen die alleen voor de lokale doelman
verscheen maar jammer genoeg niet kon afwerken. Een doelpunt hing in de lucht en dat viel er ook.
Coolen kon de puck nog net in het eigen verdedigingsvak onderscheppen, zette zijn eigen aanval op
en kon ook nog eens heerlijk afronden. Knap werk alweer van Ben Coolen. Ook de jeugd kreeg weer
volop zijn kansen en de jonge gasten bewezen hun dank door HYC niet veel later op voorsprong te
schieten. Van Reeth behield knap het overzicht achter doel en bediende Toon Geenen die de 1-2 op
het bord zette. Herentals bleef de kansen aaneen rijgen en was nog gevaarlijk via Moons en
Niskanen maar scoren lukte niet meer. Een telraam had je niet nodig voor de Mechelse kansen in de
tweede periode, alleen Staps en Egle ondernamen een poging waardig. Het was bijna Niskanen die
shorthanded de derde kon scoren maar Lindroos vond dat de tijd daar nog niet rijp genoeg voor was.
HYC dook de derde periode in met een 1-2 voorsprong, wat een verschil met die barslechte eerste
periode.

Geen blitzstart voor HYC in de derde periode al kwam de eerste kans wel op naam van Vasilyev. Toch
konden de bezoekers de voorsprong snel verder uitdiepen. Vasilyev rukte op en bediende knap
Gentry die al even mooi Lindroos het nakijken gaf. Was dit de veilige voorsprong voor Herentals?
Zeker niet want nog geen halve minuut later zorgde Egle voor de aansluitingstreffer van de Sharks.
Herentals probeerde het tempo opnieuw op te voeren en kon dreigen via een listige lob van Moons

en een mooi opgezette aanval die opnieuw bij Vasilyev begon maar Piccart kon het mooi
voorbereidende werk van onze Russische import net niet afronden. Erger nog, vijf minuten later
hingen de bordjes weer helemaal in evenwicht want Bosmans had geen medelijden en scoorde de 3-3.

Herentals moest herstellen van deze opdoffer en het was Mechelen die de forcing voerde. Met
nog een penalty voor boarding van De Ceuster moest HYC negen minuten voor het einde zien te
overleven. En dat deed het, het voerde de penaltykill feilloos uit en kreeg twee minuten voor het
einde zelf een dubbele powerplay wegens twee Mechelse straffen. Een uitgelezen kans voor HYC om
de winst binnen te halen en zo dacht ook Goris erover. Met een harde lage schuiver scoorde Emiel 1
minuut voor het einde de verlossende 3-4.

HYC wint zijn eerste wedstrijd in deze serie en kan het zondagavond in eigen huis tegen Mechelen
voor een eerste keer proberen af te maken. Dat de wedstrijden tegen Heerenveen nog in de benen
zaten was wel heel duidelijk. Herentals speelde één periode op een goed niveau maar kende ook
veel problemen maar de teamkracht én een klein beetje geluk van die dubbele powerplay
volstonden voor winst. Zondagavond 20u, HYC – Golden Sharks Mechelen in onze tent. HYC Olé !

Verslag: Kurt van Leemput