Heylen vastgoed HYC

Herentals Ijshockey Club

HYC legt nipt de duimen tegen Heerenveen

HYC Herentals trok op een dinsdagavond naar het verre Heerenveen in de hoop om een tweede keer
te winnen van de Flyers in Thialf. Afgelopen zaterdag won HYC er na penaltyshots, de Friezen waren
een dag later de betere in onze eigen tent. 1 ding was zeker, de winnaar van dit duel treft Geleen in
de eerste finale van de Benecup.

Laten we het begin van de wedstrijd gerust één lange studieronde noemen. Het duurde iets meer
dan 8 minuten wanneer we de eerste noemenswaardige kans konden noteren. Deze kwam op naam
van Vasilyev die de trekker over haalde maar de puck ging via Oosterwijk en de paal naast doel. Ook
Niskanen waagde een poging maar zijn poging was te centraal gericht. Herentals probeerde even
door te drukken en zette een mooie actie op via Vasilyev en Morgan die beide ook konden uithalen
maar Oosterwijk stond telkens op de goede plaats (of de slechte voor Herentals). De thuisploeg die
nog niet echt voor groot gevaar kon zorgen bracht daar na een kwartier verandering in. Een schot
vanaf de blauwe lijn gevolgd door een poging van De Bruijn konden Masters niet verontrusten. Het
eindakkoord van de eerste periode was nog voor HYC. Eerst mikte De Ceuster nog op Oosterwijk en
ook Morgan kreeg de puck niet voorbij de Flyers doelman. In een zeer sportieve eerste periode,
zonder straffen, zochten beide team de kleedkamers op met nog steeds een brilscore op het bord.

In de tweede periode lieten de kansen niet zo lang op zich wachten. Pucci kon in de eerste minuten
twee keer uithalen maar net als zijn collega aan de overkant stond Masters alweer beresterk te
keepen. Aan de overzijde maakte Vasilyev knap ruimte voor zichzelf maar Oosterwijk gaf geen
duimbreed toe. Na vijf minuten in de tweede periode kreeg T. Gentry de “eer” om als eerste deze
wedstrijd op de strafbank plaats te nemen. Heerenveen voerde tijdens de powerplay de druk
gevoelig op maar zowel Barwell als Klem konden daar geen doelpunt uit puren. Dan was het aan
Herentals om gevaarlijk te zijn tijdens hun eerste powerplay maar ook hier konden Niskanen en
Vasilyev niet scoren. De Flyers kregen 30 seconden voor het verstrijken van de tweede periode nog
een powerplay na een Interference penalty van De Ceuster. Even billen knijpen voor HYC ? Toch
niet want Morgan kon een slechte pass onderscheppen en in zijn gekende stijl (snelle uitbraak, laag
tegen het ijs) was hij in een mum van tijd aan de overzijde waar hij de puck onder Oosterwijk in doel
dropte. HYC klom op deze manier shorthanded op voorsprong en kon de laatste periode ingaan met
een 0-1 voorsprong maar moet die nog wel beginnen met een mannetje minder op het ijs.

En van die numerieke meerderheid profiteerde Heerenveen in het begin van die derde periode
onmiddellijk. Rutsalainen vond toch de opening naast Masters om de gelijkmaker voor de thuisploeg
te scoren. Erop en erover voor de thuisploeg want amper een minuutje later kreeg HYC de puck niet
weg uit het verdedigingsvak en Pucci bracht de Flyers op voorsprong. En plots vielen de doelpunten
als paaseieren (of zijn het kerstballen deze tijd) uit de lucht. Een shot van Piccart vanaf de blauwe lijn
werd voor doel lichtjes door Vasilyev gedevieerd en bracht Herentals terug op gelijke hoogte.
Wanneer Goris de strafbank moest opzoeken sloegen de Flyers wederom dodelijk toe. Pucci kreeg
teveel vrijheid voor doel en bracht Heerenveen opnieuw op voorsprong (3-2). In het slot van de
wedstrijd kon Pucci zijn derde doelpunt van de avond scoren wat de eindstand op 4-2 bracht en
Heerenveen op die manier de finale van de Benecup tegen Geleen speelt.

Opnieuw een close game door twee ploegen die erg aan elkaar gewaagd zijn. Herentals mag trots
zijn op zijn drie wedstrijden tegen een erg sterk Heerenveen en na een fysiek (en mentaal) slopende
serie tegen de Flyers moet de knop snel omgedraaid worden want nu vrijdag wacht in Mechelen
reeds het eerste duel voor de halve finale van de Beker Van België. Proficiat Flyers met de winst en
absoluut voor HYC voor de drie sterke wedstrijden! HYC olé !

Verslag: Kurt van Leemput