Heylen vastgoed HYC

Herentals Ijshockey Club

HYC wint Beker van België!

Zaterdag 10 februari 2024, een dag die al lange tijd met een dikke vette stift stond genoteerd in menige HYC agenda’s. Die dag stond HYC oog in oog met hun eeuwige concurrent Bulldogs Luik in de strijd om een nieuwe Frozen Final, ditmaal in onze eigen Herentalse tent. Wie minder dan een uur voor de wedstrijd arriveerde moest zich een weg banen tussen de mensenmassa die rondom de ijsbaan rijen dik stonden opgesteld. De sfeer en de spanning stegen crescendo naarmate de puckdrop dichterbij kwam. Alle ingrediënten waren aanwezig om er een geweldige avond ijshockey van te maken.

20u30, puckdrop, de sticks kletteren op het ijs, en het was Herentals dat na tien seconden via Niskanen al een eerste kans liet noteren. De zenuwen hadden toch iets meer impact dan het wedstrijdbegin liet vermoeden vermits het nadien even wachten was op nieuwe kansen. Die kwamen er uiteindelijk toch via Coolen voor rood-wit en De Smet die Masters een eerste keer kon testen. Na 8 minuten viel het bevrijdende openingsdoelpunt voor de thuisploeg. Vasilyev onderschepte een slechte Luikse pass, bediende Morgan die het overzicht behield en knap Niskanen aanspeelde waarna onze Finse import de puck zuiver in het mandje legde, 1-0. Onmiddellijk nadien kreeg Luik een unieke kans om direct op gelijke hoogte te komen maar Schoningh liet de open kans liggen. Halfweg de eerste periode klom HYC op een dubbele voorsprong. Moons kreeg, met een gebroken stick, de puck tot bij Vasilyev die via een snelle tik tak Morgan de 2-0 liet scoren. De Bulldogs waagden nog eens een poging via De Smet terwijl Cuylen voor de thuisploeg een kans in het zijnet zag belanden. De eerste periode werd afgesloten met een 2-0 voorsprong voor HYC.

Bogaerts kreeg aan het begin van de tweede periode de eerste penalty van de wedstrijd aan de broek gesmeerd maar de penalty kill van Herentals stond als een huis. Wanneer ook Luik de sin bin mocht opzoeken benutte rood-wit zijn powerplay wel optimaal. Piccart schaatste zich mooi vrij en tikte de pass van Morgan heerlijk binnen, de beker kwam weer een stukje dichterbij. Luik liet zich echter niet zomaar naar de slachtbank leiden. Kolodziejczyk vond een zeer attente Masters op zijn weg en ook Reinhardt geraakte niet voorbij het Herentalse sluitstuk. Die aansluitingstreffer kwam er dan toch van de bezoekers. Vijf minuten voor het einde van de tweede periode was het Neven die met een lage schuiver de supporters van Luik terug hoop gaf. Luik kreeg nog enkele powerplays om helemaal terug in de wedstrijd te komen maar de defence van HYC stond scherp. Het waren Piccart en Coolen die nog kwamen kriebelen voor de Luikse doelmond maar scoren werd er niet meer gedaan zodat we de laatste periode aanvatten met een 3-1 voorsprong.

De aanval is de beste verdediging en dat geldt ook in het ijshockey. Goris kwam millimeters te kort voor een tipp in die HYC op een geruststellende 4-1 zou brengen. Luik had het erg moeilijk om goede kansen bij elkaar te spelen terwijl Herentals via De Ceuster en Moons toch iets meer dreiging toonden. Gelukkig kwam die bevrijdende 4-1 er niet veel later toch aan. Uit het niets veroverde De Ceuster de puck in het eigen verdedigingsvak en trok ten aanval. Er werden niet direct aanspeelpunten gevonden en dan haalde Jacques de trekker zelf maar over. Resultaat was een prachtig afstandsschot dat boven de schouder van Passingham in doel verdween. Een doelpunt om nog enkele keren terug te kijken alvast. Even ging het licht uit bij Delbrassine die Vasilyev trakteerde op een stevige check, een major penalty was zijn deel en Oscar mocht meteen de kleedkamers opzoeken. De vijf minuten powerplay van Herentals om Luik helemaal knock out te slaan baarde een muis, enkel Niskanen kwam tot een poging waardig. De veer was bij Luik wel gebroken en kwam nog slechts aan één goede mogelijkheid via Neven maar Masters gaf geen krimp. In een alles of niets poging van Luik zocht Passingham de bank op om een speler extra op het ijs te krijgen. Morgan bedankte om de 5-1 in het lege net te duwen.

HYC wint in eigen huis de Frozen Final met duidelijke 5-1 cijfers. Het niveau van de wedstrijd mag dan niet dermate hoog geweest zijn, Herentals toonde na enkele tegenvallende resultaten in de Beneliga wel opnieuw veel vechtlust en speelde vandaag wel een efficiënte wedstrijd. We kunnen het niet genoeg benadrukken maar ook in een finale waar de druk toch altijd wat groter is dan in een reguliere wedstrijd stonden onze jonge spelers meer dan hun mannetje. Blijkbaar totaal niet onder de indruk van de meer dan 1200 toeschouwers draaiden ze perfect mee in het hele plaatje. Proficiat aan het ganse team van spelers, staf, bestuur en vrijwilligers om deze mooie dag mee in de geschiedenisboeken te schrijven. Ook een welgemeende dank u wel aan de zeer talrijke HYC supporters om de ploeg mee aan die beker te helpen en ere wie ere toekomt, ook de Luikse supporters zorgden voor een unieke sfeer rond het ijs.

HYC, u was geweldig !

Verslag: Kurt Van Leemput
Foto’s: Kurt Tops