Heylen vastgoed HYC

Herentals Ijshockey Club

Masters andermaal held in penalty shootout series

HYC Herentals ontving in een goed gevulde tent koploper HIJS Den Haag. De thuisploeg moest deze
wedstrijd (en volgend weekend) maar liefst 7 spelers missen die actief zijn op het WK -20jaar. Ook
de bezoekers konden niet op volle sterkte aantreden wegens enkele geblesseerden en één
geschorste speler.

Beide ploegen lieten in de openingsminuten alvast zien niet aan kwaliteit te willen inboeten ondanks
de afwezigheid van heel wat pionnen en begonnen aan een hoog tempo de wedstrijd. De Ceuster en
Collard waren de eerste krijgers die een doelpoging lieten noteren. HYC wou de motor in turbostand
laten draaien en kreeg nog mooie kansen via Goris, Vasilyev en Coolen maar bezoekende goalie
Magnus kon elke poging teniet doen. Het was telkens opletten voor de snelle Haagse tegenprikken
en HYC kwam goed weg wanneer de puck tijdens een powerplay van Den Haag tegen het kader van
het doel belandde. Ook De Zwart stond even later aan het kanon maar deze poging kon Masters zelf
onschadelijk maken. We noteren in minuut 13 een snelle counter van het duo Vasilyev – Morgan, de
eerste gaf een loepzuivere assist aan Mitch die de 1-0 in de gapende doelmond binnen knalde.
Amper een minuutje later scoorde Vasilyev bijna de 2-0 maar net voor de kooi van Magnus werd
Alexander iets te hard gehinderd om zijn poging te verzilveren. In de slotminuut noteren we nog een
aardige poging van Van Schilt waarmee de debatten na periode 1 werden afgesloten met 1-0 voor
Herentals op het scorebord.

De tweede periode was exact één minuut ver wanneer Piccart een hooking straf kreeg. Den Haag
profiteerde optimaal want een halve minuut later scoorde Willemse de gelijkmaker voor de
bezoekers. Herentals probeerde de partij opnieuw in handen te nemen en kon dreigen via Coolen en
Morgan maar geen van beiden kon afwerken. Net voor periode twee halfweg was ging Coolen nog
eens op solo avontuur, hij bediende meesterlijk Cuylen maar Rik mistte net dat tikkeltje precisie om
HYC terug op voorsprong te brengen. Even later kwamen de talrijk opgekomen supporters ogen te
kort. Eerst konden de handen op elkaar voor een heerlijk doelpunt van de thuisploeg. Mitch Morgan
rukte op, speelde de puck bewust tegen de boarding en kon de rebound zelf oppikken, bediende
Vasilyev (via Niskanen) en onze Russische import scoorde de 2-1. Wat volgde was veel minder fraai.
Oosterveld porde even de vierende Vasilyev waarop Moons de zaken op orde wilde zetten. Een
oldscool knokpartij was het gevolg met 4 uitsluitingen tot gevolg. Oosterveld en Kronenburg
moesten voor den Haag gaan douchen, Moons en Vasilyev voor Herentals. De partij lag enkele
minuten stil en de pionnen moesten opnieuw herschikt worden. Den Haag wist daar iets beter mee
om te gaan en even voorbij het halfuur trof Van Der Schuit raak voor de 2-2. Herentals moest het
initiatief aan de Hagenezen laten en Masters moest al zijn talent etaleren op pogingen van Brothers
en De Zwart. Herentals herstelde zich naar het einde van de periode via pogingen van de sterk
spelende De Ceuster en Pyl.

Periode 3 begon als de eerste met een snelle kans lang beide kanten. Goris en Smid waren de
acteurs, de beide goalies hielden hun netten proper. Door de mindere wisselopties langs beide
kanten boette de wedstrijd wel wat aan kwaliteit in. Voor HYC was Coolen vooral de gevaarlijke man
voorin terwijl het bij den Haag opletten was voor Evers. In de slotminuten kon Niskanen een mooie

solo niet afronden terwijl ook Turpijn een uitstekend oplettende Masters op zijn weg vond. Scoren
lukte deze periode voor geen enkel team zodat overtime voor een beslissing moest zorgen.

Den Haag eiste het puckbezit in deze overtime op en kon een eerste keer dreigen via Mellisant.
Herentals kon reageren via een dubbele poging van Niskanen. Ook Goris en Coolen hadden elk hun
kansje maar ook Masters moest in de allerlaatste minuut alles uit de kast halen om opnieuw
Mellisant van de winning goal te houden. Andermaal moesten penaltyshots uitsluitsel brengen over
winst of verlies, iets waar HYC de laatste weken al vaker mee geconfronteerd werd. Magnus is een
beresterke keeper maar dat kan absoluut ook van zijn collega aan de overkant gezegd worden. Dat
bewees Andrew andermaal met verve. Hij stopte maar liefst alle shots van de mannen uit Den Haag
maar ook Magnus hield bijna alle shots tegen, behalve tegen de listige poging van Goris had de goalie
geen verhaal. HYC wint dus na penaltyshots van Den Haag in de zoveelste thriller dit seizoen.

Volgende week staan er twee wedstrijden op het programma. Zaterdagavond om 21u volgt een
thuisduel met Geleen waarin HYC naast de vele jongeren die actief zijn op het WK ook de
geschorsten Moons en Vasilyev zal moeten missen wat uiteraard meer dan een serieuze aderlating
betekend. Zondagavond brengen de mannen van Herentals dan een bezoek aan Neuwied dat de
laatste weken aan zeer sterke campagne bezig is. Puckdrop in Duitsland is voorzien om 19u.